torsdag 5 januari 2012

Präst-Aron Rodnar

En födelsedag 1980 fick jag något speciellt av min kusin Anders. Vi brukade i regel ge varandra en centerrulle och en Spindelmannen/Läderlappen tidning på födelsedagen. Men dock inte så när jag fyllde 16 år. Då kom Anders med ett paket som var mycket större än en Spindelmannentidning. Jag blev förvånad. Kom ihåg att både jag och Anders var inbankade hårdrockare på denna tid. Spelade i bandet Black Widow och bar nitbälte, lyssnade på Kiss och Thin Lizzy och åkte moped.

I paketet var en tavla som Anders målat själv.
Jag undrar hur många hårdrockare som fåt en egenhändigt målad tavla i 16 års present av sin 15 åriga bandmedlem/kusin? Denna tavla har följt med mej i livet. Under några perioder har den legat i någon garderob men för det mesta har den haft en hedersplats i mitt hem.
Just nu sitter den i min studio i villan i Kil. 
Detta är den finaste födelsedagspresent jag fått, för den finns kvar efter 32 år. Vilken födelsedagspresent gör det?
Tavlan fyller sin funktion som konstverk, då det har beundrats, och diskuterats runt detta mästerverk i nu snart 32 år.

Tavlan heter Präst-Aron Rodnar, är 26x36 cm stor och målad på duk. Ungefär samma storlek som Mona-Lisa som också är ett berömt konstverk. Kan det vara så att Ronnie James Dio blev inspirerad av denna tavla när han gjorde albumet "Holy Diver" som kom 3 år senare? Ja tycker att prästen i vattnet har en viss likhet med Präst-Aron. Fast han rodnar ju inte, han är ju vettskrämd.