torsdag 27 juni 2013

Tallriksmodellen - En sekt?

Att äta enl. tallriksmodellen har blivit allt populärare. Men på vissa håll börjar denna extremdiet anta nästan hysteriska propotioner. Personer som äter medelhavskost, husmanskost, vegetariskt eller enl. LCHF blir ofta trackasserade av tallriksmodells ätande personer. - Men hallå! Hur kan du äta typ. 30% pasta? Man måste ju äta 40%. Pucko!!! Är vanliga påhopp från tallriksmodellsextremister.- Var har du dina 20 % kött? Ditt Veggo. Är andra.Tallriksmodellen börjar mer och mer likna en sekt där entusiaster fryser ut och trackar ner på folk som väljer att äta på sitt sätt. I Hudiksvall är folk rädda för att gå ut efter mörkrets inbrott. Rädda för att bli nerslagna av tallriksmodellsextremister. Ella bli tvingade att äta enl. tallriksmodellen eller dö.
I Sveg har tallriksmodellsextremister börjat klä sej enl. tallriksmodellen. 40% kolhydrater, 40% grönt och 20% kött eller fisk.
Polismästare Karl E Dojja är orolig.
- Vi har fått hotbrev till stationen. "40% 40% 20% eller döden" stod det, ritat med blod. Berättar Karl med gråten i halsen.
Kostexperten Mari Jansson Stööd Kaller Larzon säger:
- Sådana här extremdieter brukar ta sig sektlika former. Det är vanligt. Men jag vill varna "vanligt folk" att prova på tallriksmodellen, den är direkt livsfarlig. Att äta så varierad kost är direkt farligt för både njurar och lever. Kroppen lär ju sej inte att ta hand om maten när man skickar ner orlika mat hela tiden. Det är bättre att hålla sej till en mera liksidig kost. T.ex. bara äta sylt och kött. Jag själv äter enl. KAEWHMJ metoden och mår prima. KAEWHMJ är förkortning för "Kill and eat with home made jam". Den går ut på att man bara äter sådana djur man själv kan slå ihjäl med en hammare och äta till egenhändigt gjord sylt. Igår åt jag t.ex. marsvin med hjortronsylt. Mumma.
Mari Jansson Stööd Kaller Larzon tror dock att tallriksmodellen inte kommer att bli så långvarig.
- Extremdieter brukar dö tillsammans med de stackare som äter av den.


Nuno Eldebrink