fredag 11 oktober 2013

Skoltoalettssnusket har sina anor från 1500 talet

Skoltoaletten på Kalmar slott
Toalettsnusket på landets alla skolor är inget 2000 tals fenomen. Nej. det introducerades i Sverige redan på 1500 talet.
Kung Gustav I, eller Gustav Vasa som vi bättre känner honom som, införde skoltoalettsnusket redan när han satte sin son (Karl IX) i skolan. Detta för att denne ej skulle springa på toaletten stup i kvarten. Lille Karl var född med mycket liten urinblåsa och dålig mage (Antagligen var han glutenintolerant). Under denna tid var intim hygienen ej uppfunnen, så det var rejält skitigt på toaletten. Lille Karl gick troligtvis aldrig på toaletten under skoltid.
Detta var en mycket bra metod, tyckte det Svenska hovet.
Men det var först Gustav II Adolf som införde det i Sveriges alla skolor. Det ryktas att han använde denna metod även på sina soldater i krig, och att det i så fall var metangas (Från flatulens) och inte dimman han dog i under slaget i Lutzen 1632.
Lokalvårdare, eller städerskor på Sveriges alla skolor dök upp först under tidigt 1900 tal. Då med ett hemligt kontrakt om att "Fuska ymnigt" på toaletterna i pedagogiskt syfte enligt Vasa metoden.
Namnet "Skoltoalettsnusk" kommer ifrån tyskans "Schule Schmutzige Toilette" och benämndes först som SST metoden. Detta byttes till dagens "Skoltoalettsnusket" först under Thorbjörn Fälldins tid som statsminister 1976 - 1978.

Raymond Hatt