onsdag 26 september 2012

Tintin i Kongo

Nu är debatten igång igen. Ska Tintin bort p.g.a rasistiskt inehåll? Första gången Tintin i Kongo blev stämt så var det av djurrättsaktivister för att Tintin spränger en utrotningshotad norshörning eftersom han ej kan döda den med gevär p.g.a den tjocka huden. Med dagens ögon så är Tintin ingen go typ.
Nu diskuteras det om boken ska tas bort från bibliotekshyllorna eftersom den nedvärderar och fördummar afrikas befolkning och framställer svarta som mindre intelligenta.
Det otäcka är väl att det inte bara var Tintinböckerna som framställde svarta på detta sätt under större delen av 1900 talet.

I Nordisk familjebok från 1913 står att läsa:

Neger
 "I psykiskt hänseende kan negern sägas i allmänhet stå på barnets ståndpunkt med i regel klen begåfning och liflig fantasi. Han är glad och obekymrad, ehuru stundom skenbart allvarlig; han saknar kraft och uthållighet, hänger sig åt ögonblickets infigefelser och snabbt växlande stämningar samt är mycket känslig med utprägladt sinne för det komiska. Han är vidare i besittning af ett rikt inre lif, kan stundom visa prof på utpräglad vänskaplighet, men ter sig regel skygg, misstänksam och saknad af hvarje spår av barmhärtighet och medkänsla. Om negerns objektiva känslor: kärlek, vänskap, förtroende, tacksamhet o.d., ha vi dock svårt att uttala oss, då negern sinnesinriktning är så grundolika européens. Negern är modig på sitt sätt: han flyr helst från faran, men bragt i trångmål, kämpar han till sista andedraget. Om negerns sedliga ståndpunkt är det äfven svårt att fälla ett omdöme. Det är nämligen träffande anmärkt, att negern i sedligt afseende snarare kan sägas sakna moral än vara omoralisk. I intellektuellt hänseende står negerrasen enligt etnografernas samstämmiga mening under kaukasiska, mongololiska, malajiska och amerikanska raserna."
Så frågan är. Vilka fler böcker ska man ta bort från bibliotekshyllorna om man tar bort Tintin i Kongo?

Svenska uppslagsverk? Bibeln? Robinson Crusoe? Tarzan?

Eller ska vi behålla dem som de är och konstatera att människan har gjort stora framsteg sen dess.

Sen kan vi ju ställa oss frågan. Hur många böcker skulle vi få ta bort från bibliotekshyllorna om vi tog bort de böcker skrivna i början av 1900 talet som nedvärderar kvinnan?